Το αίνιγμα της Κέρου
Σε ένα εγκαταλελειμμένο κυκλαδίτικο νησί κρύβεται ένα πανάρχαιο μυστήριο 4.500 ετών. Το ντοκιμαντέρ «Κέρος: Το μυστήριο των σπασμένων ειδωλίων», αποτελεί ένα επικό ταξίδι εξερεύνησης, που μας μεταφέρει στο νησί της Κέρου και στη νησίδα Δασκαλιό που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής για να ανακαλύψουμε πώς ο συγκεκριμένος τόπος αποτέλεσε τη γενέτειρα ενός νέου τρόπου ζωής.
Πριν από 60 χρόνια, ένα αρχαιολογικό ταξίδι αναζήτησης της γέννησης του πολιτισμού ξεκίνησε στην καρδία του Αιγαίου. Με τη βοήθεια υψηλής τεχνολογίας και μίας ομάδας επιστημόνων, το εν λόγω ντοκιμαντέρ, βασισμένο στην αρχαιολογική έρευνα και τα ευρήματα του Cambridge Keros Project, μας μεταφέρει στην Κέρο, όπου η ανακάλυψη εκατοντάδων σπασμένων, μαρμάρινων ειδωλίων αποτελεί αντικείμενο πολυετούς επιστημονικής μελέτης, αλλά και την αρχή ενός μεγάλου μυστηρίου.
Με παρουσιαστή τον αρχαιολόγο Δρ. Κώστα Πασχαλίδη, ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο, θα διαπιστώσουμε γιατί η νησίδα Δασκαλιό, που στο παρελθόν συνδεόταν χερσαία με την Κέρο (όπως φαίνεται και στη 3D πρόταση απεικόνισης της κεντρικής φωτογραφίας), εκτιμάται ότι αποτελεί έναν από τους πιο εξελιγμένους οικισμούς της πρώιμης Εποχής του Χαλκού, αλλά και θα μυηθούμε στα μυστήρια της γειτονικής Κέρου με την οποία συνδέεται. Το ακατοίκητο νησί που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Νάξου, νότια του Κουφονησίου και βορειοδυτικά της Αμοργού, παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς θεωρείται ο αρχαιότερος θαλάσσιος τόπος λατρείας και συγχρόνως ένα ακμάζον κέντρο παραγωγής μετάλλων, με μνημειακή αρχιτεκτονική. Όλα αυτά ήδη από το 2750 προ Χριστού!
Στο αρχαιολογικό ταξίδι, συμμετέχουν o Καθηγητής Colin Renfrew, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολόγους παγκοσμίως, συν-διευθυντής του Cambridge Keros Project, και ο πρώτος που ερεύνησε το νησί στη σύγχρονη εποχή, τη δεκαετία του ’60. Μαζί του ο Δρ. Michael Boyd, αρχαιολόγος και συν-διευθυντής του Cambridge Keros Project, η Δρ. Εύη Μαργαρίτη, επίκουρη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Κύπρου και υποδιευθύντρια του Cambridge Keros Project και ο Δρ. Γεώργιος Αρτόπουλος, επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου.